Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Όταν το μακρινό 2008, συζητούσαμε για τη Δημοτική Αγορά Κορίνθου

Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι οι Δημοτικές Εκλογές στο Δήμο Κορινθίων θα περιέχουν τελικά και αήθεις επιθέσεις κυρίως από ανθρώπους που πολύ όψιμα και με βραχεία πορεία έχουν ασχοληθεί με θέματα του Δήμου μας.

Είναι εκείνοι που σήμερα επιχειρούν να "δαιμονοποιήσουν" πιθανούς υποψηφίους και να τους κρεμάσουν ταμπέλες έτσι ώστε να κανιβαλίσουν με την ησυχία τους.

Δυστυχώς για εκείνους, προσωπικά δεν υπήρξα ποτέ εύκολος "αντίπαλος" σε τέτοιες τακτικές. Όχι γιατί είμαι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά γιατί η ενασχόλησή μου με τα κοινά είναι συνεπής, συνεχής και ευτυχώς πολλαπλώς καταγεγραμμένη.

Με αφορμή αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να ανασύρω μερικά γεγονότα από το 2008, τότε που το θέμα της Δημοτικής Αγοράς βρισκόταν σε φάση υψηλού ενδιαφέροντος για να ατονίσει μερικά χρόνια μετά, με αποτέλεσμα η παραδοσιακή Δημοτική Αγορά να οδηγηθεί σε πλήρη μαρασμό, να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες και να μετατραπεί το 2014 σε ένα "φάντασμα" μέσα στο κέντρο του Δήμου μας. Σήμερα, το 2014, έχει μεσολαβήσει απλώς μια απόφαση κατεδαφίσεως από το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων, απόφαση που πάρθηκε χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς μελέτη και φυσικά χωρίς σεβασμό στην ιστορική συνέχεια του τόπου μας.

Τον Οκτώβριο του 2008 διοργανώθηκε στη Δημοτική Αγορά μια εκδήλωση προκειμένου να συζητηθεί από πολίτες το μέλλον της. Η προσωπική μου θέση ήταν από την αρχή σαφής και ξεκάθαρη όπως είναι και σήμερα. Η Δημοτική Αγορά πρέπει επιτέλους να αποκτήσει τη μορφή με την οποία αρχικά σχεδιάστηκε και να δημιουργηθεί το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο που θα κοσμούσε το κέντρο της πόλης και θα ενίσχυε την ταυτότητα (city brand θέλουν να το λένε μερικοί) του τόπου.

Στην εκδήλωση τότε συμμετείχα με την ιδιότητα του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας, αλλά πρωτίστως με την ιδιότητα του πολίτη που μεγάλωσε και έζησε σε αυτή τη γειτονιά του Δήμου μας.

Στο τότε Δελτίο Τύπου που είχα γράψει, αναφερόταν :

"Σε μια έντονα συγκινητική βραδιά εξελίχθηκε η χθεσινοβραδινή συνάθροιση εκατοντάδων πολιτών της πόλης της Κορίνθου στη δημοτική αγορά της πόλης για να δηλώσουν την επιθυμία τους για τη διατήρηση του χαρακτήρα της αγοράς, την αναδημιουργία και ποιοτική εξέλιξη του αρχικού σχεδιασμού της, ο οποίος όπως όλοι συμφώνησαν αποτελεί κληρονομιά και "μνημείο" της ιστορικότητας του εν λόγω χώρου.

Η βραδιά διοργανώθηκε από τη δημοτική παράταξη "Κίνηση Πολιτών" και τους επαγγελματίες της δημοτικής αγοράς και οι σχετικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο με ποικίλες δραστηριότητες.

Το χθεσινό πρόγραμμα περιελάμβανε σημαντικές ομιλίες με προεξέχουσα εκείνη του ιστορικού και νομικού κου Ματθαίου Ανδρεάδη, συνέντευξη του οποίου είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε αποκλειστικά στην ιστοσελίδα μας το Φεβρουάριο του 2008 και την οποία θα αναδημοσιεύσουμε το Σαββατοκύριακο. Ομιλητές επίσης ήταν ο κος Μπελαβίλας και η κα Νικολάου, λέκτορες της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ οι οποίοι μίλησαν για παραδείγματα αγορών και ιστορικών κτιρίων στην Ευρώπη τα οποία ανακατασκευάστηκαν ή αναπαλαιώθηκαν και αποτελούν χώρους-σύμβολα για τις τοπικές κοινωνίες.

Η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας αλλά και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κορίνθου πήραν μέρος στην εκδήλωση καθώς έχει διατυπωθεί θέση για το θέμα σε παλαιότερη αρθρογραφία μας. Για τα νέα παιδιά της ΔΑΠ ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να έλθουν σε επαφή με την ιστορία της πόλης στην οποία φοιτούν και να δώσουν το "παρών" ως αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας Β.Μπαλάφας, σε άρθρο του στις 20/8/2008 που μπορείτε να δείτε εδώ έγραφε :

Για τη δημοτική αγορά, άνθρωποι που βρίσκονται εκεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχοντας δημιουργήσει τη δική τους ιστορία, βγάζουν τη δική τους κραυγή αγωνίας υπογραμμίζοντας ότι ζητούν διάλογο και συναίνεση με τις εξώσεις στα χέρια. Απ' ότι δείχνουν τα πράγματα, θα γίνουμε η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που θα εξαφανίσει από το χάρτη την παραδοσιακή, δημοτική αγορά της.

Ένα σενάριο αναπαλαίωσης της δημοτικής αγοράς, ή της ανακατασκευής της με το νεοκλασικό της χαρακτήρα πράγματι θα ήταν αντάξιο της επετείου των 150 χρόνων της πόλης. Η πρόταση έχει ακουστεί αλλά όσο έχει ακουστεί, άλλο τόσο έχει αγνοηθεί επιδεικτικά. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσαν να βρουν θέση και οι παραδοσιακοί καταστηματάρχες της δημοτικής αγοράς κάνοντας βέβαια και αυτοί τις απαραίτητες υποχωρήσεις τους γιατί αντικειμενικά η υπάρχουσα κατάσταση μόνο θλίψη και αποστροφή προκαλεί.Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι ως "νεοκλασική" μπορεί να χαρακτηριστεί η αρχική μορφή της αγοράς, όταν είχε κεραμοσκεπή και όχι η σημερινή της εικόνα.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε δημόσια συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων και όσοι επιθυμούσαν έλαβαν το λόγο, σε μια διαδικασία που παρέπεμπε στην αρχαιοελληνική έννοια της αγοράς.

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας στη μικρή παρέμβαση που έκανε, αφού συνεχάρη την Κίνηση Πολιτών και τους επαγγελματίες για την πρωτοβουλία τους, τόνισε ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η δημοτική αγορά πρέπει να διασωθεί και αποτελεί μέρος της ταυτότητας της πόλης.

Υπογράμμισε ότι θα μπορούσαν και άλλοι φορείς, με δεδηλωμένες αντίστοιχες θέσεις, να λάβουν μέρος θεσμικά στην όλη προσπάθεια αυξάνοντας την ισχύ του αιτήματος. Ανέφερε επίσης ότι για τη σημερινή κατάσταση της αγοράς υπάρχει και ατομική ευθύνη αφού κάποια πράγματα για τη συντήρησή της θα μπορούσαν να είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και από τους επαγγελματίες που δρουν μέσα σε αυτή.

Οι πολίτες θα πρέπει να κοιτούν και αυτοί τι μπορούν να κάνουν για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης τους, όσο μικρό ή μεγάλο και να είναι αυτό. Όσο ευτελές ή μη και αν είναι, κάτι μικρό μπορεί να κάνει τελικά τη διαφορά.

Τέλος, έκλεισε την παρέμβασή του, λέγοντας ότι είναι ανάγκη μέσα από διάλογο και καλή διάθεση από όλες τις πλευρές, το θέμα να συζητηθεί και να μπει στη σωστή του βάση αφού δεν υπάρχει μόνο το συναισθηματικό κομμάτι, αλλά και το εμπορικό το οποίο δε μπορεί παρά να συζητηθεί με οικονομικούς όρους αφού οι επαγγελματίες πέρα από το γεγονός ότι αγαπούν και θέλουν να διατηρήσουν την αγορά ζωντανή, δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά και έχουν οικονομικές απολαβές από αυτή.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια εντυπωσιακή σόλο μουσική παράσταση του πασίγνωστου (από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004) Νίκου Τουλιάτου, με ήχους από ντραμς, κρουστά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Το θέμα της δημοτικής αγοράς της Κορίνθου βρίσκεται σήμερα σε κομβικό σημείο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εδώ δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ο γνώμονας πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή εικόνα της πόλης και η διατήρηση του χαρακτήρα της. Ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο δεν παραπέμπει μόνο σε εικόνες σαν το Centre Pompidou (Beaubourg) του Παρισιού, μπορεί να δημιουργηθεί άνετα και με όρους δόμησης φιλικούς προς την ιστορία της πόλης και της δημοτικής αγοράς. Από την άλλη μεριά, οι παραδοσιακοί επαγγελματίες της δημοτικής αγοράς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι σε μια νέα κατάσταση (αν αυτή δημιουργηθεί) δε θα μπορεί να ισχύει το παρόν καθεστώς μισθωμάτων.

Όλοι πρέπει να κάνουν τις υποχωρήσεις που οφείλουν στην ιστορία της πόλης και στο αίσθημα το πολιτών της το οποίο δεν χρωματίζεται, ούτε εγκλωβίζεται σε όρους παραταξιακούς ή μικροπολιτικούς, ούτε μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πρόσκαιρου εντυπωσιασμού."

Αυτά λοιπόν αναφέρονταν και έγιναν τότε ... το μακρινό 2008.

Καλό θα ήταν λοιπόν, προτού ξεκινήσει η στείρα αντιπαράθεση με άθλια υπονοούμενα και χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα, να φροντίζουν ορισμένοι να είναι υποτυπωδώς τουλάχιστον διαβασμένοι.

Γιατί ευτυχώς, τα γραπτά μένουν.


Βασίλης Μπαλάφας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα αρκεί να μην περιέχουν υβριστικό λεξιλόγιο.