ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Γεννήθηκα στην Κόρινθο το 1978, γιος του Αριστείδη Μπαλάφα, Πολιτικού Μηχανικού και της Κίττυς-Ελένης Μπαλάφα, Καθηγήτριας Γαλλικών.

Αποφοίτησα από το 2ο Γενικό Λύκειο Κορίνθου. Σπούδασα στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου, στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, στο Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης της Άρτας και πήρα το πτυχίο μου με βαθμό «Λίαν Καλώς» το 2003, το πρώτο πτυχίο που εξέδωσε το Τμήμα.

Κατέχω μεταπτυχιακό τίτλο Master of Science (MSc) in Data Communications «with Commendation» από το University of Kingston και το ΑΤΕΙ Πειραιά, αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ.

Αυτή την περίοδο είμαι τελειόφοιτος του Master of Arts (MA) στις Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτικές, στην κατεύθυνση της Διακυβέρνησης, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Κορίνθου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με υποτροφία υψηλής ακαδημαϊκής επίδοσης στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών από το Επιμελητήριο Κορινθίας.

Μιλάω άριστα την Αγγλική και τη Γαλλική γλώσσα.

Είμαι έγγαμος με τη Δέσποινα Χονδρού και πατέρας μιας τετράχρονης κόρης, της Κατερίνας.

Υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία την περίοδο 2003-2004 στο Σώμα Εφοδιασμού Μεταφορών (ΣΕΜ), το μεγαλύτερο μέρος της οποίας στην 23η ΕΥΠ/ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.

Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία μέχρι στιγμής μοιράζεται ισόποσα μεταξύ του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα. Έχω εργαστεί μεταξύ άλλων στη Motor Oil Hellas, στον Ο.Τ.Ε., στη Συνεταιριστική Τράπεζα Κορινθίας (νυν Πελοποννήσου), ως επιτυχών του ΑΣΕΠ (21/16Κ/2004) στο Γραφείο Μηχανογράφησης του Ν.Π.Δ.Δ. «Ταμείο Συντάξεων ΗΣΑΠ» και από το 2009 στο Τμήμα Πληροφορικής της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Παράλληλα, είμαι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων του ΕΚεΠις, επιπέδου Β’, και παρέχω από το 2004 εκπαιδευτικές υπηρεσίες σχετικές με τα γνωστικά μου αντικείμενα, σε σεμινάρια κατάρτισης ενηλίκων (ΝΕΛΕ, ΚΕΚ).

Το 1994 συμμετείχα στο Πανευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νεολαίας – Euroscola, μετά από διάκριση στο μάθημα της Έκθεσης με θέμα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Το 2004 ήμουν Εθελοντής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», από 13 έως 25 Αυγούστου, στον τομέα Τεχνολογίας ως Venue Technician, με ειδικότητα στα δίκτυα Η/Υ.

Τον Ιούλιο του 2013 συμμετείχα στο 1st Paving Youths' Way International Academy με θέμα “Is my Europe the same as yours?”που διοργάνωσε το Ίδρυμα Hanns-Seidel-Stiftung σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Ήδη από το 1998 αρθρογραφώ τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, σε εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες και blogs για πολιτικά, κοινωνικά και τοπικά θέματα, ενώ συμμετέχω ενεργά στην «Κοινωνία των Πολιτών» και από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Twitter, Pinterest κτλ). Διατηρώ την ιστοσελίδα balafas.gr στην οποία υπάρχει πλήθος άρθρων, προτάσεων, θέσεων και παρεμβάσεων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Συμμετέχω σε ημερίδες και συνέδρια που αφορούν στα γνωστικά μου αντικείμενα, είτε ως σύνεδρος, είτε ως ομιλητής.

Στα φοιτητικά μου χρόνια υπήρξα ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Σπουδαστών Σ.Δ.Ο. Τ.Ε.Ι. Άρτας και Πρόεδρος του Συλλόγου για δύο θητείες, ενώ για μια θητεία ήμουν Ταμίας του Συλλόγου. Μετά την αποφοίτησή μου συμμετέχω στην ΕΠΥ (Greek Computer Society).

Τόσο ως φοιτητής, όσο και ως μόνιμος κάτοικος της Κορίνθου ασχολήθηκα ενεργά με την πολιτική.

Υπήρξα Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ  Σ.Δ.Ο. ΤΕΙ Άρτας, Πρόεδρος της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Ν.Κορινθίας και αιρετό Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. την περίοδο 2007-2010, ήμουν αιρετό Μέλος της ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας και αιρετό Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. από το 8ο Τακτικό Συνέδριο την περίοδο 2010-2012.

Το μεγάλο ενδιαφέρον μου για τα ζητήματα του τόπου είναι πολλαπλώς καταγεγραμμένο σε συνεντεύξεις, άρθρα, παρεμβάσεις που είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, ενώ ιδιαίτερη εστίαση έχω επιδείξει σε θέματα συμμετοχής των νέων στην πολιτική, σε ζητήματα ανοιχτής διακυβέρνησης μέσω του Διαδικτύου, όπως και σε πεδία που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, ενδεικτικά για τη Δημοτική Αγορά της Κορίνθου, για την ταυτότητα του Δήμου Κορινθίων, για την ανάπτυξη και πρόοδο ολόκληρου του «καλλικρατικού» Δήμου, για τις υποδομές που έχει ανάγκη η περιοχή μας.

Έχω ασχοληθεί επίσης με τον Προσκοπισμό, το θέατρο, τη διοργάνωση παρουσιάσεων βιβλίων, τη μουσική και το ραδιόφωνο.

Σταθερά, πιστεύοντας στο όραμα του Βασίλη Νανόπουλου για τον τόπο, συνδράμω εδώ και χρόνια εθελοντικά στη διοργάνωση και την προώθηση της Έκθεσης "ΚΟΡΙΝΘΙΑ" που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Επιμελητήριο Κορινθίας.